Boekhouding bijhouden

Niet iedereen vindt het leuk om de boekhouding bij te houden.

Boekhouden, sommige mensen vinden het verschrikkelijk en besteden het graag uit. Anderen vinden het juist zo leuk dat ze er hun vak van hebben gemaakt. Op die manier komen de mensen die het graag uitbesteden en boekhouders bij elkaar. Het is uiteraard wel belangrijk om de boekhouding bij te houden, als je wilt weten wat er met je geld gebeurd. Voor particulieren is dat belangrijk, maar voor bijvoorbeeld bedrijven en organisaties is het verplicht een boekhouding bij te houden. De belastingdienst kijkt met hen mee en heft belasting over de inkomsten.

De boekhouding bijhouden gaat nu heel anders dan vroeger

Vroeger deden we dit nog ouderwets met een kasboek van papier en rekenden we met een simpele rekenmachine of gewoon uit ons hoofd uit, wat de inkomsten en uitgaven waren. Tegenwoordig doen we het met de computer en zijn er allerlei programma’s ontwikkeld waarmee we de boekhouding bij kunnen houden. Er zijn veel bedrijven die zich hier mee bezig houden. Dit kunnen grote gevestigde bedrijven zijn, maar het kunnen ook kleinere organisaties zijn die zich wat meer op een specifieke doelgroep richten. Daarnaast zie je steeds meer ZZP-ers die van boekhouding hun vak hebben gemaakt en kleine bedrijven, maar ook particulieren helpen met het bijhouden van de boekhouding en vaak ook de belastingaangifte. Als u hierop googled zult u zien dat er heel veel hits zijn.

Als u zelf de boekhouding bij wilt houden, is er veel voor te zeggen daar een eenvoudig boekhoudprogramma voor te gebruiken. Voor bepaalde programma’s zult u wellicht geld moeten betalen, maar er zijn ook veel gratis programma’s die prima kunnen voldoen. Als u weinig eisen aan de boekhouding stelt, is zo’n programma heel geschikt. U kunt er uiteraard een spreadsheet zoals excel voor gebruiken. Als u de boekhouding uit wilt besteden aan een professional, dan kost dat geld, maar heeft u meer tijd over voor dingen die echt leuk zijn.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *