Verwachting spaarrente

De afgelopen jaren is de spaarrente steeds gedaald. Ondanks de aantrekkende economie is de voorspelling dat de rente op spaarrekeningen het komende jaar niet zal groeien. De verwachting is dat de daling alleen maar door zal zetten. Slecht nieuws voor de spaarders. Waar het eerst loonde om geld op een spaarrekening vast te zetten, levert dit nu steeds minder op.

De reden voor de almaar dalende spaarrente is dat de banken het geld van de spaarders steeds beter kunnen missen. Banken gebruiken het spaargeld van de consumenten vooral om hypotheken en leningen te financieren. Maar banken zijn steeds voorzichtiger geworden met het verstrekken hiervan. Het gevolg is dat de banken het spaargeld minder nodig hebben. Het is daarom voor de banken niet meer interessant om de consumenten te verleiden zo veel mogelijk geld op een rekening te zetten.

Daarnaast is het voor banken steeds voordeliger om geld te lenen bij andere banken. De rente bij de Europese Centrale Bank staat historisch laag. Het spaargeld van de consument is hiermee steeds minder noodzakelijk voor de banken.
Voorlopig is het voor consumenten dus verstandig om op zoek te gaan naar alternatieven voor hun spaargeld. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die er nu voor kiezen hun geld te beleggen in aandelen. Het gevaar hierbij is dat het spaargeld ook verloren kan gaan.
Een andere optie voor huizenbezitters is om het spaargeld te gebruiken om de hypotheekschuld af te lossen.

De verwachting op de lange termijn is dat de rente op spaarrekeningen weer zal stijgen. Wanneer de economie steeds verder doorgroeit, zullen banken minder terughoudend worden in het verstrekken van leningen en hypotheken. Bedrijven zullen geld willen lenen voor investeringen, consumenten zullen minder voorzichtig zijn bij het kopen van een huis. De banken hebben dan opnieuw het spaargeld van de consumenten nodig. De banken zullen de spaarrentes dan verhogen om ervoor te zorgen dat de consumenten hun geld weer op een spaarrekening storten.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *