Wat doet een kraamverzorgster eigenlijk?

Het krijgen van een kind is één van de mooiste momenten in het leven van een mens. Het is een mooie maar vooral ook loodzware periode van veel emoties en weinig slaap. Om in deze periode toch enige rust te krijgen, krijg je professionele hulp de eerste dagen na de geboorte van je kindje. Dit heet ook wel kraamzorg. De meeste mensen die dit beroep uitoefenen zijn vrouwen. De kraamverzorgster leert je de eerste dagen hoe je je kind moet verzorgen en geeft ook tips en advies waardoor je de fijne kneepjes van het vak leert.

Een kraamverzorgster blijft maximaal tien dagen bij mensen thuis. Hoe lang ze blijft elke dag is afhankelijk van wat je zelf wenst. Je mag in principe zelf bepalen hoe lang de kraamverzorgster blijft. In de wet staat dat iedereen recht heeft op 24 uur kraamzorg. Hoeveel uur je exact krijgt is afhankelijk van veel factoren. Het bedrijf dat jouw kraamzorg regelt kijkt samen met jou hoeveel uur je recht op hebt. Als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft heb je recht op meer uren. Als er zich na de zwangerschap problemen voor doen waardoor er meer kraamzorg nodig is kan de verloskundige bepalen hoeveel uur je extra krijgt. Er zit echter wel een maximum aan verbonden. Dit maximum is gesteld op 80 uur wat verdeeld is over maximaal tien dagen. De verdeling mag je zelf bepalen. Dit kunnen ook meerdere bezoeken per dag zijn. Het allerbelangrijkste is dat je goed moet kijken wat jij fijn vind.

Werkzaamheden kraamverzorgster

Een kraamverzorgster leert jou hoe je de baby verzorgt en wat valkuilen zijn. Een kraamverzorgster doet erg veel en helpt ook dingen controleren. Enkele voorbeelden van de werkzaamheden van een kraamverzorgster zijn:

  • Baby in bad
  • Luiers verschonen
  • Helpen bij borst en/of flesvoeding
  • Aankleden
  • Temperatuur controleren
  • Slaaphouding controleren

Als kraamverzorgster werk je nauw samen met de verloskundige. De kraamverzorgster voert regelmatig controles uit welke de verloskundige kan beoordelen. Een kraamverzorgster is er in principe voor om puur voor de baby te zorgen en de moeder te leren hoe het allemaal moet. De overige taken die kraamverzorgsters vaak ook nog doen zijn een aantal huishoudelijke taken als: stofzuigen, afwassen, bedden verschonen, etc. Dit is vaak het geval wanneer de moeder kiest voor uitgebreide kraamzorg. Wil jij kraamzorg aanvragen? Kijk dan eens op deze website.

Wist je dat?

Wist je dat je na je 36e zwangerschapsweek je bed waarop je gaat bevallen moet verhogen tot minimaal 80cm? Dit is gedaan om rugklachten bij verloskundige te voorkomen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *