De juiste werkbank

Veel vakmensen en hobbyisten maken gebruik van een tafel waarop ze hun materieel kwijt kunnen. Op deze tafels ontstaan nieuwe projecten, worden werkstukken afgerond en vinden verwondingen plaats. Dit laatste feit is echter niet helemaal de bedoeling. Een goede tafel, ofwel werkbank, hoort de ideale werkplek te creƫren. In dit artikel zullen we een aantal punten bespreken waaraan een knappe werkbank hoort te voldoen.

Gewicht
Een werkbank dient in eerste instantie erg zwaar te zijn. Het is belangrijk dat u er van op aan kunt dat uw werkplek stabiel en stevig op de daarvoor bedoelde plek staat. Op deze manier zal de werkbank niet plotseling omvallen bij het verrichten van werkzaamheden waarbij krachtsuitoefening komt kijken.

Materiaal
Van origine hoort een werkbank gemaakt te worden van hout. Hierbij is vooral de houtsoort van belang. Het is natuurlijk belangrijk dat de houtsoort sterk is en vooral niet splintert. Hiervoor wordt in de meeste gevallen beukenhout gebruik. Dit hout wordt het liefst gestoomd en is erg zwaar.

Spelingsvrij
Een veelgemaakte vergissing bij het maken van een werkbank heeft te maken met speling. Doordat het hout krimpt en uitzet kan het zichzelf gaan losweken. Het is hierom handig dit vooraf te beseffen en een tafel met verbindingen te bouwen of kopen. Hierdoor kan de tafel op een later moment worden aangetrokken of aangedraaid zodat er geen kieren ontstaan.

Ergonomisch
Een van de meest belangrijke zaken waaraan een werkbank moet voldoen is dat deze ergonomisch verantwoord is. In de meeste gevallen wordt een hoogte van ca. 85cm aangehouden. Echter, bent u klein of groot van lengte is het belangrijk hier rekening mee te houden.

Bergruimte en klemmen
Bij de inrichting van een werkbank moet vooral rekening worden gehouden met plek om gereedschap op te bergen wanneer u dit even niet gebruikt. Dit zorgt voor een grotere mate van veiligheid en een opgeruimde werkplek werkt ook fijner. Bankschroeven en bankhaken zijn hiernaast een must voor iedere werkbank.

Maken of kopen
Veel mensen wagen het erop en bouwen hun eigen werktafel. Toch willen we dit afraden in het geval u geen ervaring hebt met het maken van meubels of iets dergelijks. Het aanschaffen van een tafel is niet veel duurder dan het zelf maken en u weet zeker dat u een goede werkbank in handen krijgt.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *