Elektrische auto, goed of slecht voor het milieu?

Elektrische voertuigen zijn de toekomst, althans als we de gemiddelde linkse politici in Nederland mogen geloven. De Toyota Prius, Tesla, Opel Ampera of andere plug-in hybride. Is de elektrische auto een voertuig voor de toekomst? Een batterij als vervanger van regulier brandstof als benzine of diesel? Als we onderzoekers uit de Amerikaanse staat Connecticut mogen geloven kan je beter een Hummer kopen dan de gemiddelde elektrische auto. Waarom? Elke elektrische auto heeft een enorm zware accu. Grondstoffen voor de productie van een dergelijke accu zijn buitengewoon milieubelastend. Het fenomeen ‘zure regen’ zou te danken zijn aan de massaproductie van deze batterijen. De productie vindt plaats in een gebergte van Canada, Sudbury. Om het productieproces af te ronden wordt de batterij vanuit Canada gevlogen naar de Verenigde Staten, Europa, Japan en tot slot weer terug naar Europa.

Nadelen van de Toyota Prius

Het gehele productieproces bij elkaar zorgt voor meer nadelen, dan voordelen voor het milieu. De consument als eindgebruiker zal enkele voordelen zien. Ondanks dat de batterij enorm zwaar is, betaal je weinig kosten aan wegenbelasting. Waarom? Net zoals het gewicht van benzine of diesel, wordt een accu niet meegerekend tot het gewicht van de auto. Ook al weegt de accu enkele duizenden kilo’s. Tenslotte, de overheid ziet (onterecht) een milieu (on)vriendelijke auto – dus daarvoor moet de koper beloond worden. Over het werkelijke verbruik van de Prius valt ook te twisten. Meerdere onderzoeken wijzen uit, een verbruik van 1:12 op snelwegen – niet een bijzondere verhouding. De levensduur van de batterij van een Prius gaat max. 8 jaar mee of circa 160.000 km. Daarna zal de enorm zware batterij vervangen moeten worden. Hierbij in te denken dat men nog niet weet hoe de oude batterij op een milieuverantwoordelijke manier recycled kan worden. In andere woorden: na 8 jaar is een Prius economische afgeschreven.

Koop een Hummer

Ondanks al deze feiten blijven westerse overheden (incl. Nederland) elektrische auto’s belonen en stimuleren. Gerust mogen we stellen dat de Prius, Tesla of Ampera er smaakvol uitzien. Uitgerust met de laatste technologische hulpmiddelen, zoals o.a. park assist, hill climb assist, slow closing doors, intelligent lightning, adaptive cruise control, xenon- en dagrij verlichting. Lijkt het je een leuke auto en zie je een fiscaalvoordeel in een Prius? Koop het dan vooral. Maar heb je oog voor duurzaamheid, klimaat en milieu? Koop dan liever een Hummer.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *